31 Mayıs 2016 Salı

KRAL YENGEÇ
Yengeç aleminin başk bir değişik bireyi. Boyu 1.5m'ye ağırlıüı ise 8 kiloya ulaşabilir. Yenebilen bir türdür. Ne yazık ki, bu özelliklerinden dolayı da nesilleri tükenmek üzeredir.

DUMBO AHTOPOT
Okyanusun en derin bölgelerinde yaşayan ahtopot türü. Şekli diğer türlerden biraz daha farklı. Bu hayvanı da yaşadığı derinlikten dolayı sıkça görmek pek mümkün değil.

 CEHENNEM KURDU
Afrika'da altın madenlerinde bulunan bir solucan türü. Yeryüzünde en derin noktada yaşayan kara hayvanıdır.
 SHOEBILL
Bu kuş türü Afrika'da yaşamaktadır. Kanat genişliği 6-7 metredir. görüntüsü de gayet korkunçtur. Ortama girdiğinde kendisine pek bulaşılmaması gerekir. Sinirlenince ne yapacağı belli olmaz. Tipe bak. At hırsızı tipli bir hayvan.
TARSIER
Flipinler ve Endonezya'da yaşar bu hayvanlar. Gözleri beyinlerinden daha büyüktür. Boyları da küçüktür. ele avuca sığarlar.
GÜNEŞ AYISI
En küçük ve kısa ayı cinsidir. Asya'nın güneyinde yaşar. Ebatlarından dolayı da en tehlikesiz ayı türü denebilir.
 SPHYNX
Tüysüz bir kedi türüdür. Doğduklarında az da olsa tüyleri vardır. Ancak, zaman ilerledikçe tamamen çıplak kalırlar. kediyi tüyü için değil kedi olduğu için seviyorsan beslenecek ideal hayvandır.
 COMONDOR KÖPEĞİ
Bir çoban köpeği türü olan Comondor'un da upuzun tüyleri var. Gayer itaatkar olan bu köpek kendisine emanet edilen sürüyü canı pahasına koruyor. Cesur bir cins.

YETİ YENGECİ
İsmini efsanevi kar adamı Yeti'den alan bu yengeç henüz 2005 yılında keşfedilmiş. Beyaz bir kürkle kaplanmış bu hayvan Pasifif Okyanusu'nda yaşıyor. Ender olarak görülüyor.

Pigbutt solucanı

Pigbutt solucanı
Bu havyanın domuz poposunu andıran şekli sebebiyle ismi 'Pigbutt' konulmuştur. Okyanus yüzeyinin 3000 feet altında yaşarlar.

Aksolotl

Aksolotl
Aksolotllar (Ambystoma mexicanum) kaplan semenderi grubuna ait Meksika semenderlerinin en tanınmış üyelerindendir.
Ait olduğu sınıfın diğer üyelerinin aksine aksolotllar başkalaşım geçiremediklerinden suda yaşamak zorunda olan canlılardır. Diğer semenderler başkalaşımlarını tamamladıktan sonra (tamamen suyu terk etmeseler bile) karadaki yaşama da uyum sağlayabilirlerken aksolotllar bunu başaramazlar. Erişkin bir aksolotl (1.5 ya da 2 yaşında) genellikle  25 cm boyundadır, bununla birlikte 15 ila 45 cm uzunluklar arasında olabilirler; ancak 30 cmden uzun aksolotllar pek de bulunmaz. Aksolotllar vücut yapısı olarak tipik bir semenderle aynı olsa da, kafasının yanlarında bulunan solungaçlarıyla onlardan ayrılır. Gözkapakları yoktur.

 Zürafa Biti

Zürafa biti
Bu hayvanların erkekleri dişilerinden 2-3 kat uzundur. Bu uzun boyunlarını diğer erkeklerle kavga etmek amacıyla kullanırlar.

Cape Yağmur Kurbağası

Cape Yağmur Kurbağası
Bu hayvan elleri olan bir kayaya benziyor. Bu hayvanın yaşam alanı Güney Afrika'dır. Sokakta ya da kamusal alanlarda karşınıza çıkabilirler.

Deniz Gergedanı

Deniz Gergedanı
Denizin tek boynuzlu atları olarak bilinirler. Boynuzlarının içinde muhtemelen çevreyi daha iyi algılamalarına yarayan sinirler bulunmaktadır.


6. Kel Uakari

Kel Uakari
Kel Uakari maymunları için parlak kırmızı yüz sağlıklı olmanın işaretidir ve bu hayvanlar eşlerini seçerken buna dikkat ederler. Genellikle Brezilya ve Peru'da suya yakın yerlerde yaşarlar.

24 Mayıs 2016 Salı

Aye-Aye (Ay-Ay)

Aye-Aye (Ay-Ay)
Aye-Aye (Ay-Ay)
Ay-ay Daubentoniidae familyasının tek üyesidir. Madagaskar’da yaşayan oldukça nadir bir makimsi maymun türü.. Uzun parmaklıgiller  familyasının tek yaşayan üyesidir. Familyanın, büyük Ay-Ay (Daubentonia robusta) adında diğer bir türünün soyu tükenmiştir. Ay-ay gece ortaya çıkan en büyük primattır. Kuyruğunu saymazsak 30-37 cm boyunda, kuyruğu ile birlikte 44-53 cm boyunda ve 2,5 kg ağırlığındadır. Kürkü siyahtır. Kuyruğu, sincap kuyruğu gibi tüylüdür. İri, parlak kırmızı gözleri vardır. Uzun kesici dişleri kemirgen dişini anımsatır. Parmakları ince ve uzundur. Orta parmak diğer hepsiden 3 kat daha uzun olabilir.
Çoğunlukla Madagaskar’ın yağmur ormanlarında ve nadiren de adanın batısındaki kuru ormanlarda yaşar. Ay-ay’lar ağaç dalları ve yaprakları üzerinde yaşarlar. Yuvalarını yuvarlak biçimde yapmaya özen gösterirler. Yavrulama dönemleri geldiğinde sadece tek bir yavru doğururlar. Ay-ay günümüzde çok azaldığından soyu tükenme tehlikesi altına girmiştir.

Blue Parrotfish (Mavi Papağan Balığı)

Blue Parrotfish (Mavi Papağan Balığı)
Blue Parrotfish (Mavi Papağan Balığı)
Mavi Papağan Balığı o kadar parlak bir mavi renktedir ki,  iri pullarının ardındaki bir ışık tarafından aydınlatılıyor gibi görünmektedir. Bazen daha koyu renkte çizgileri ve lekeleri de bulunur. Uzunluğu yaklaşık olarak 90 cm’yi bulan bu balıklar Batı Atlantik sularında yaşayan bir türdür. Birleşik Amerika ile Panama arasında bulunur. Gündüzlerini dipte otlamakla geçirir. Geceleri solungaç boşluklarının üst kenarlarındaki salgı bezinden jelâtinimsi bir madde salgılarlar. Bu madde bir süre sonra balığın tüm vücudunu saran şeffaf bir uyku tulumu halini gelir. Uyku tulumu, papağan balığını koku yoluyla kendisini bulan müren balıklarından korur. Hatta müren balığı yanından geçerken avına çarpsa bile onu fark edemez.

Sfenks Hummingbird (Atmaca Güvesi)

Sfenks Hummingbird (Atmaca Güvesi)
Sfenks Hummingbird (Atmaca Güvesi)
Çiçekleri sürekli ziyaret eden böceklerdendir.  Çiçeğin özünü emebilmek için uzun bir hortum olan böcek hortumunu kullanılmadığında katlanarak karın altında saklamak gibi bir yeteneği vardır.  Atmaca güvesi veya Sfenks güvesi diye de adlandırılan bu güvenin en önemli özelliği uzun hortumudur. Bu sayede başka böceklerin bal özlerini alamadığı bitkilerden kolaylıkla bal özlerini alır.

Purple Frog (Hint Mor Kurbağası)

Purple Frog (Hint Mor Kurbağası)
Purple Frog (Hint Mor Kurbağası)
“Nasikabatrachus sahyadrensis” adlı Hindistan’ın güneyinde yeni keşfedilen bir kurbağa türü mor olan kurbağa, hem suda hem karada yaşıyor. Fiziksel özellikleri bakımından bildiğimiz kurbağalardan farklı olan bu canlının, gelişmiş kurbağaların evrimi konusunda çok büyük önem taşıdığı açıklandı.

Panda Ant (Panda Karınca)

Panda Ant (Panda Karınca)
Panda Ant (Panda Karınca)
Mutillidae, kanatsiz disileri buyuk killi karincalara benzeyen, 3000’i askin yabanarisi turunu iceren familyadir. Genel isimlari olan kadife karinca cogu zaman parlak kizil veya turuncu olan, ancak siyah, beyaz, altin ya da gumus renkli de olabilien yogun killiari sebebiyledir. Siyah ve beyaz numuneler buyuk Cin pandasina benzerlikleri sebebiyle bazen panda karincasi olarak da bilinir. Parlak renkleri dusmanlarini caydirici ozelliktedir. Cok izdirapli sokmalari ile bilinirler ki inek olduren veya inek karincasi olarak da bilinirler. Gercek bir karincanin aksine, iscileri, erkekleri, kraliceleri yoktur. Ancak kadife karincalarin cinsiyetleri diger Vespoidea mensuplari gibi yumurtalarinin dollenip dollenmemesine gore belirlenir.


Pacu (Pacu Balığı)

Pacu (Pacu Balığı)
Pacu (Pacu Balığı)
Pacular ağaçlardan düşen meyveler ve tohumlar ile beslenirler. Ama et de yerler. Hem etçil hem otçul balıklardır.
50 cm. boya ulaşabilen bu balığın ağzında erişkin bir insanın ağzındaki dişler kadar büyük dişler vardır. Fakat bu dişler aynen biz insanlardaki gibi sadece kesmeye yarayan düz dişlerdir. Parçalamak için kullanılan sivri dişler bu balıkta yoktur. Meyveleri veya tohumları bu keskin dişler sayesinde keser ve yerler. Meyve tohumu ya da benzeri beslenebileceği bir yem bulamazsa böcek, kurt vb. şeylere yönelir. Zaten balığın arada sırada sindirim düzenliliği açısından bu gibi yemlere ihtiyacı vardır.
Akvaryumlarda beslenen Pacular genelde doğadaki kadar büyüyebilirler. Bunun sebebi onların alırken piranha diye bilinerek satın alınmasıdır. Piranha sadece et yer psikolojisi ile P acu besleyenler onlara sürekli olarak et verirler ve balık protein yüklemesi yüzünden hızla boy atar doğadaki büyüme hızının iki misli hızlı bir şekilde büyür.

Red-Lipped Batfish (Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı)

Red-Lipped Batfish (Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı)
Red-Lipped Batfish (Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı)
Galapagos adalarında denizin 30 metre ve ya daha altında bulunan bu garip görünümlü balığın boyu 40 cm’ ye kadar ulaşabilir. İyi bir yüzücü olmadığı için deniz yüzeyinde yürümek için göğüs yüzgeçlerini kullanır. Yüzmekten çok yürümeyi tercih ettiği söylenilen balığımızın deniz tabanına oturduğu da söylenenler arasında. Erişkinliğe erişen balıklarda sırt yüzeyi dikenli bir uzantıya dönüşür ve bu şekilde avlarını kendilerine çekerler. Kırmızı dudaklı bu şirin balığın nasıl bir evrimden geçtiğini düşünmek bile insanı şaşırtabiliyor.

Thorny Dragon (Dikenli Ejderha)

Thorny Dragon (Dikenli Ejderha)
Thorny Dragon (Dikenli Ejderha)
Boyu 15 cm. kadar olan bu sürüngen eski bir efsane canavarı görünüşündedir. Bir adı da dikenli molok tur. Bununla birlikte, zararsız ve savunmasızdır. Geniş ve yayvan olan bedeni dikenlerle doludur. Başının iki yanında bir boynuz gibi duran ve ötekilerden daha güçlü iki diken bulunur. Molok, yaşayabilmek için çöle çok iyi uyum sağlamıştır. Sabahın erken saatlerinde dikenlerinin üstünde oluşan çiy taneleri buradan ağzına kayarlar. Böylece su arama zahmetine katlanmadan haftalarca yaşayabilir. Sıcaktan korunmak için kendini kumlara gömer. En çok karıncalar ile beslenir. Duruma göre renk değiştirir.
Dinozorlar
Dinozor, Yunancada korkunç kertenkele anlamına gelen iki sözcüğün birleştirilmesinden oluşturulmuştur. Bunun nedeni, geçmişte bilimadamlarının dinozorları bir cins kertenkele sanmalarıdır. Türkçede yaygın fakat yanlış olarak dinazor diye yazıldığı da olur. Dinozorlar yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler. 65 milyon yıl önce ise, çok sayıda dinozor türünün nesli tükenmiştir. 

Kartal nasıl bir kuştur? Kartalların özellikleri, yaşam şekilleri, beslenmesi hakkında bilgi.

kartalKartal; (Lat. Aquila). Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfının, Gündüzyırtıcıları alttakımının, Kartalgiller familyasından bir kuştur. Bu cins aynı ad altında toplanan birçok gündüzyırtıcısını kapsar, ancak kartalların tümü bu cinse girmez. Sözgelimi kayakartalı ve altınkartal bu cinste olduğu halde cüce kartal ve maymun yiyen kartal bu cinste değildir.
Kartallar uzun kanatlı, sağlam yapılı kuşlardır. Gagaları çok güçlü ve ucu kıvrıktır. Ayaklan parmaklarına kadar tüylerle kaplıdır. Kanat açıklıları 2-2,50 m’yi bulur. Uçuşları düzgün ve güçlüdür. Özellikle kuzey yarı kürenin her yerinde görülür. İki ya da üç yumurta yapar. Ancak bunlardan bir tanesi yetişkin duruma gelir. Türkiye’de görülen başlıca türleri: Kayakartalı (altın kartal), şah kartalı, büyük bağırgan kartal, küçük bağırgan kartal, atmaca kartalı, cüce kartal, beyaz kuyruklu kartal, yılan kartalı, kuzu kartalı ve balık kartalı.
Kartalgiller, (Lat. Falconidae) Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfının Kartallar takımının, Gündüzyırtıcıları alttakımına giren bir familyadır. Tipik yırtıcı kuşlardır. Hemen hepsinde güçlü bir gaga ve pençeler vardır. Sivri ve çengel gibi kıvrak tırnaklan vardır. Kanatları hızlı ve uzun süre uçmaya uygundur. Dünyanın her yerinde pek çok türü vardır. Hiç bir tür kendine yuva yapmaz. Yumurtalarını başka kuş-lann yuvasına bırakır.
Kartallar, (Lat. Falconiformes). Omurgalı hayvanlardan Kuşlar sınıfının Karinalılar bölümüne giren bir takımdır. Yenidünya kuşları ve gündüzyırtıcıları olmak üzere iki alt takımı vardır. Gagaları çengellidir. Et yiyen siyah kuşlardır.

Sincap Nasıl Bir Hayvandır? Sincap Türleri, sincapların yaşam alanları, üreme ve beslenme bilgileri. Sincapların özellikleri, sincapla ilgili ayrıntılı bilgi.

Sincap, sincapgiller (Sciuridae) familyasından uzun kuyruk tüyleri ile dikkat çeken kemirici memeli hayvan türlerinin ortak adı. Sincap bazı yörelerde çekelez olarak da bilinir.
Özellikleri
Vücudunun üst kısmı açık sarıdan kırmızımsı kahverengine ve siyaha kadar değişir. Alt tarafı tamamen beyazdır. Kışın, kıl uçlarında siyah pigment miktarı artar. Bu nedenle kırmızı renkte olanlar, kışın daha koyu görünür. Kuyruktaki tüyler uzundur ve kuyruklarını kıvırıp sırtlarına değdirebilirler. Gözleri iri ve parlaktır. Kulakların ucunda (kışın daha fazla) tüy demeti bulunur. Arka ayakları daha uzun ve daha güçlüdür. Boyları 18-25 cm, kuyrukları 14-20 cm arasındadır ve 280-480 gram ağırlığındadır….
Yaşam alanı
Ormanlık ve ağaçlık bölgeler, parklar ve korularda yaşarlar. Alarm vermek için çok-çuk-çuk ve kru-kru-ru diye sesler çıkarırlar. Kış uykusuna yatmazlar ancak soğuk havalarda birkaç gün süren uyuşukluk dönemleri olur. Çiftleşme dönemi dışında yalnız yaşarlar. Çok iyi tırmanır ve sıçrarlar, hemen hemen bütün zamanlarını ağaçların üzerinde geçirirler. Ağaç gövdesinde baş aşağı ve baş yukarı hızla inip çıkabilirler. Gündüzleri işlektirler, sabah ve ikindi vakti daha hareketlidir.
Dağılımı
Akdeniz adaları ve İzlanda hariç tüm Avrupa’dan, Japonya’ya kadar dağılmıştır. Türkiye’de Trakya ve Kuzeydoğu Anadolu’da (Kars ve Amasya civarı),Orta Akdeniz Toros Dağlarında yaşar.

Üreme
Çürümekte olan dallardan 30-40 cm. çapında, ağaçların tepe kısmında ya da köke yakın büyük dalların ayrıldığı çatallarda ya da ağaçkakanların açtıkları deliklerdeki oyuklarda, küre şeklinde yuva yaparlar. Yuva ağzının altta olması nedeniyle kuş yuvalarından rahatlıkla ayırdedilebilir. Yuvanın içini yosun ve otla döşerler. Bir yerleşim bölgesinde aynı hayvan birden çok yuva yapar ve kullanır. Yılda 1-2 kere, 2-7 yavru doğururlar. (Ancak bir yılda 40 yavru doğuranları da görülmüştür.) Anne yuvadan ayrılırken yuvanın ağzını ve yavrularını otlarla örter. Ortalama ömrü, 7 yıl kadardır.
Beslenme
İğne yapraklı ağaçların tohumlarını dişleri ile kozalakları ısırarak serbest bırakırlar. Meşe palamutları, ceviz, badem, fındık, tomurcuklar, mantarlar, taze ağaç kabukları, böcekler, salyangozlar ve kuş yavruları ile beslenirler. Tohumları ve kabuklu yemişleri tek tek toprağa gömerek saklarlar veya kovuklarda depolarlar. porsuk ağacının tohumları insanlar için zehirli olmasına karşın sincaplarca çok sevilir.
Sincaplar sakladıkları tohumların bir kısmını bulamazlar. Toprak altında unutulan bu tohumlar, yeni ağaç fidanlarının yetişebilmesine yardımcı olur.

Diğer
Sincaplar, postları için avlanırlar ve (yasak olmasına karşın) avlanma nedeniyle Türkiye’de sayıları hızla azalmaktadır. Kırmızı listede soyları tehlikede olmayan hayvanların yer aldığı nt statüsündedir. Ancak Türkiye’deki durumları daha hassastır. Gündüz yırtıcıları tarafından da avlanmaları sayılarındaki azalmayı desteklemektedir. Kızıl sincaplar, yayılmacı türlerle rekabet edemeyebilir. Örneğin İngiltere’de yerli tür olmasına karşın sonradan Britanya adasına getirilen boz sincap tarafından yaşama alanının işgali nedeniyle rekabet edememiş ve sayıları giderek azalmıştır.SİNCAP ile ilgili görsel sonucu

Köstebek nasıl bir hayvandır? Köstebek ve köstebekgillerin özellikleri, yaşamları, üremeleri, beslenmeleri ile ilgili bilgi.

Köstebek(Lat. Talpa) Böcekçiller takımının Köstebekgiller familyasına giren çeşitli böcekçil memeli hayvanlara verilen addır.
Uzun burnu, küçük gözleri, toprağı kazmaya elverişli küreğe benzeyen ve yanlara doğru açılan ön ayakları ve kuvvetli iri pençleri vardır. Adi köstebek Avrupa ve Asya’da yaşar. Dişi köstebek beş haftalık bir gebelik döneminden sonra 3-7 tane yavru doğurur. Oldukça obur bir hayvandır, her gün kendi vücut ağırlığından daha fazla miktarda solucan ve benzeri küçük hayvanları yer. Avladığı bu hayvanları yuvasına yakın bir yerde toprak yığınının altında biriktirir. Ekinlere doğrudan zarar vermez; fakat solucan ve böcek avlarken tüneller kazar. Siyah, kahverengi sarı ya da beyaz renkli olan postu kısa tüylü ve yumuşak olup kadife gibidir.
Köstebekgiller, (Lat. Talpidae) Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının Böcekçiller takımının böcekçil bir familyasıdır. Ön ayakları kazmaya uygun olan bu küçük hayvanların gözleri küçük bir deriyle örtülü olduğu için görevini yapamaz. Kulakları da tüyleri arasında gizlidir. İyi bilinen türleri: Köstebek desman, (Desmana mochata), tepeliköstebek (Condylura cristata).KÖSTEBEK ile ilgili görsel sonucu

SANSAR ile ilgili görsel sonucuSansar isimli hayvan ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca verildiği yazımız. Sansar nasıl bir hayvandır.

sansar
Kediden az büyük bir hayvandır. Etobur memelilerdendir. Geceleri avlanmaya çıkıp çoklukla kümes hayvanlarına saldırır. Orta Avrupa’dan Kuzeydoğu Asya’ya kadar olan yerlerde yaşar, bu arada yurdumuzda da bulunur.
Sansarın tüylü, uzun bir kuyruğu vardır, boyu başından kuyruğunun ucuna kadar 60-70 santim kadar gelir. Vücudu kül rengi, göğsü beyazdır. Bağlık, bahçelik bölgelerde insanlara yakın yerlerde yaşar. Kümeslere girerek tavuk ve benzeri hayvanların hemen hepsini, kandan sarhoş olup kendinden geçinceye kadar boğar. Dişisi her seferinde 6-7 yavru dünyaya getirir.