24 Mayıs 2016 Salı

Dana Hakkında Kısa Bilgi

Dana nedir, nasıl beslenir, özellikleri nelerdir. Kasaplık Dana ne demek, Dana ile ilgili bilgi.

DANA İneğin, sütten kesildikten sonra bir yaşına kadar olan yavrusu. 
Dana derisiölü doğan buzağıdan elde edilen ve tirşe yapımında kullanılan deri.
Dananın kuyruğu kopmak, beklenen, bazen de korkulan bir sonucun ortaya çıkması anlamında söylenir.
Yeni doğan danayalayarak kurutması ve mevsim soğuksa ısıtması için anasının yanında bırakılmalıdır. Buzağı. anasının ilk sütünü (ağız) hemen emer. Ağız, hafif müshil olduğu gibi A vitamini ve antikor bakımından da zengindir. İlk günlerde buzağı yalnız anasının sütüyle beslenir. Daha sonra buzağının beslenme rejimi yetiştirileceği amaca göre (süt danası veya damızlık) değişir. Süt danası iki-üç aylıkken kesileceğinden bu süre içinde anasını emerek, kovadan içerek sırf sütle beslenir. Sütle beslenen danada etin hafif kırmızı olmasını sağlayan bir kansızlık olur (beyaz dana). Tam yağlı süt yerine krema altı denen yağı alınmış sütle besleme halinde buna çeşitli yağlar karıştırmak gerekir. Damızlık için ayrılan danaların (düve, tosun) veya kasaplık olacak sığırların beslenmesi sığır cinsine göre değişir. Kasaplık sığırlarda dana, kış sonunda veya ilkbaharda doğar, anasının memesini emer ve bütün bahar mevsimi boyunca onunla birlikte bulunur. İnekleri sağılan süt sığırlarında ise danalar analarından ayrılarak özel şekilde beslenir. Bunlara bir miktar tam yağlı sütle karıştırılmış yağsız süt ve diğer yoğun’ besin maddeleri verilir.dana ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder