21 Mayıs 2016 Cumartesi

Ağaçkakan nasıl bir hayvandır? Ağaçkakan hayvanının özellikleri, yaşam şekilleri, hakkında bilgi.

ağaçkakanAğaçkakan; (Lat. Picus viridis) Ağaçkakangiller familyasının örnek kuş türüdür. Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’da ormanlarda, park ve bahçelerde yaşar. 12-20 cm uzunluğundadır. Tüyleri sırtta siyahımsı kahverengi ya da zeytin yeşili, karın bölgesi krem rengidir. Gözlerinin çevresi açık renk tüylü, sırtı açık krem beneklidir. Gagası kirli sarı, ayakları daha koyudur. Sivri ve ince gagasıyla ağaçtaki zararlı böcekleri ve karıncaları yer. Yuvalarını ağaç gövdelerini oyarak yapar.
Ağaçkakangiller, (Lat. Picidae) Ağaçkakanlar alt takımından bir familya, 38 cins, 226 türleri ile Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika’da yaşarlar. Uzunlukları 12-33 cm arasında değişir. Dört köşeli, sert, kama gibi sivridir. Dilleri oldukça uzundur, bazı türleri, dilleriyle yapışkan bir sıvı salgılar. Kafaları iri ve kemiklidir. Sert kuyrukları aracılığıyla ağaçlara kolayca tırmanırlar. Böcek kurtçukları, ağaç öz-sularıyla beslenir. Yalnız yaşamayı severler. Yılda bir kez kuluçkaya yatarlar. En yaygın türleri, yeşil ağaçkakan, kara ağaçkakan, külrengi ağaçkakan, döner boyun, büyük alaca ağaçkakan, küçük ağaçkakandır.
Ağaçkakanlar, (Lat. Pici) Gökkuzgunumsular takımının bir alt takımı. Gagaları kama biçiminde, tırnakları güçlü kuşları kapsar. Sert olan orta kuyruk tüyleri destek görevi yaparak ağaçlara tırmanmalarına yardımcı olurlar. Başlıca familyaları: Ağaçkakangiller, Parlakkuşgiller, Tukangiller.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder