19 Mayıs 2016 Perşembe

Mavi balina (gök balina) özellikleri

Mavi balina (gök balina) özellikleri
Gök balina bir özelliğinden dolayı dünyadaki bütün hayvanlar arasında öne çıkmaktadır. Gök balina veya mavi balina dünya üzerindeki en büyük ve en ağır hayvandır.  Hatta dünyaya gelmiş geçmiş en büyük hayvan olarak bilinmektedir.
Peki Mavi balinaların yani gök balinaların özellikleri nelerdir? 
Mavi balinaların boyları yaklaşık olarak 33 metreye kadar olabilmektedir.
Mavi Balina (Gök Balina)-2Ağırlıklarının 150 tona kadar çıkabildiği görülmüştür. Bu kadar büyük bir ağırlığa sahip olan Mavi balina dinozorlardan dahi daha büyüktür. Çünkü dinozor devrinde yaşamış olan en büyük dinozor türünün dahi ağırlığının 80-90 ton olduğu saptanmıştır.
Ayrıca bazı avcılar tarafından kaydedilmiş ve bilimsel olmayan kayıtlara göre 40-45 metreye kadar uzun olan gök balinaların bulunduğu ve bu balinaların da yaklaşık ağırlıklarının 300-400 ton olabileceği tahmin edilmiştir. Tabi bu veriler belirgin ve kesin veriler değildir. Bugüne kadar güvenilir olarak ölçülebilen en büyük mavi balinanın ağırlığının 177 Ton civarında ve 30 metre uzunluğunda olduğu bilgisi mevcuttur.
Denizlerde yaşayan deniz memelisidir.
Mavi balinaların yaşam alanının tüm dünya denizlerinde yaşadığının bildirildiği fakat sadece Arktik Okyanusta bulunmadığı bilgisi mevcuttur.
Mavi Balina (Gök Balina)-1Mavi balinalar ya tek olarak yaşarlar veya yavrusu ile anne mavi balinanın birlikte bulunduğu görülmüştür. Topluluk halinde yaşayan bir balık türü değildir.
Mavi balinalar her defasında tek yavru dünyaya getirirler. Gebelik süreleri yaklaşık olarak 1 yıldır ve 2-3 yılda bir gebe kalırlar.
Mavi balinalar uzun ömürlü hayvanlardan olup 80 yıla kadar yaşayabildikleri bilinmektedir.
Çok güçlü bir sese sahip olan mavi balinalar dünya üzerindeki en yüksek ses çıkarabilen ikinci hayvan konumundadır. Birinci hayvanın yine bir balık olduğu ve isminin İspermeçet balinası olduğu söylenmektedir.
Mavi balinaların en büyük düşmanı Katil balinadır.
Mavi balinalar dişsiz balık türlerindendir. Bu balinalarda herhangi bir diş bulunmamaktadır.
Mavi balinaların genel yiyeceği krillerdir yani zooplanktondur.
Mavi balinaların avlanmaları 1966 yılında yasaklanmıştır.
Dünya üzerindeki toplam mavi balina sayısının 5-10 Bin arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Mavi Balina-3Mavi balinaların baş kısmı U şeklindedir.
İki tane soluk deliği bulunur ve bu soluk delikleri özellikle dıştan gelen sulara karşı korumalıdır. Bu soluk deliklerinden soluk verme sırasında öyle büyük basınç oluşur ki su yaklaşık olarak 5 ile 12 metre arasında bir yüksekliğe çıkabilir ve bu su püskürtmesi çok uzaklardan görülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder