21 Mayıs 2016 Cumartesi

Tavuk hayvanının özellikleri, türleri, yapıları, üremeleri, beslenmeleri. Tavuklar hakkında genel bilgiler.

tavukTavuk; (Lat. Gallus domesticus) Omurgalı hayvanlardan Kuşlar sınıfının Karinalılar alt sınıfının Tavuksular takımının Sülüngiller familyasından bir kuştur. Kanatlı hayvanlardan özellikle eti ve yumurtası için beslenen bir kümes hayvanıdır. Güneydoğu Asya’da evcilleştirilmiştir. Bugünkü tavuk ırkının Hindistan tavuğundan geldiği kabul edilir. Evcilleştirilmiş tavuğun Çin ve Hindistan’da İÖ 1400’lerde yetiştirildiği ve İÖ 600’lerde Babil’e, sonra da Roma’ya geçtiği saptanmıştır. Tavuğun erkeğine horoz, yeni doğun yavrulara civciv, bir yaşından küçük olanlara da piliç adı verilir. Bir tavuk ortalama 2-2.5 kg, ağırlığa sahiptir. Besili tavukların ağırlığı ortalama değerlerin üstüne de çıkar.
Tavuğun başı yuvarlak ve küçüktür. Gagası ve boynu orta uzunluktadır. Başının üstünde kıkırdak dokudan oluşan etten, kırmızı renkli bir ibik vardır. Gaganın altında da yine kıkırdak dokudan kırmızı etten iki parçalık bir sakal vardır. Başının iki yanında yer alan gözlerin üç parçalı kapağı korur. Tavuklar geceleri iyi görmezler. Tavuğun gövde kesimi yumurtayı andırır. İki bacağı ve uçma yeteneğini yitirmiş kanatları vardır. Ayaklarında üçü önde biri arkada olmak üzere iki parmağı bulunur. Arka parmak ötekilerden daha yukarıdadır. Tavuğun üstü öteki kuşlar gibi tüylerle örtülüdür. Tavuğun midesi, kursak, ön mide ve katından oluşur. Yenen besinler kursak ve ön midede yumuşatıldıktan sonra katıda sindirilir. Katı bölümü oldukça kalındır ve burada tavuğun yuttuğu taş ve toprak gibi katı maddeler biriktirilir. Obur bir hayvan olan tavuk, hemen hemen tüm gününü beslenerek geçirir. Başlıca besin maddeleri taneler, böcekler, tırtıl, yaprak gibi maddeler oluşturursa da tavuk çiftliklerinde bilimsel yöntemlerle beslenirler. Tüm öteki kuşlar gibi tavuk da yumurtayla çoğalır. Cins bir tavuk yılda 250-300 arasında yumurta yapar. Aralık ve ocak aylarında tüy değiştirdiği için yumurtlamaz. Öteki kuşlar gibi tavuk da sıcak kanlı bir hayvandır ve vücut ısısı 40° kadardır. Bu ısısıyla kuluçkaya yatar, civcivler çıkana kadar bu ısısını kanatlan altında da korur.
Günümüzde ekonomik değer açısından kuluçkadan çok kuluçka makinelerinden yararlanılır. Tavuğun kuluçka süresi 21 gündür. Civcivler yumurtadan çıktıkları andan başlayarak ayağa kalkıp ve beslenirler.
Tavuklar, (Lat. Galli) Omurgalı hayvanlardan Kuşlar sınıfının Tavuksular takımının bir alt takımıdır. Dünyada dağınık bir biçimde yayılmışlardır. Bu takımın içinde tavuk ve hindi gibi evcil kuşlar, bıldırcın, sülün, keklik gibi av kuşlan bulunur. Gövdeleri şişman, bacakları güçlü, ayakları dört ya da beş parmaklıdır. Bazı türlerde genellikle arkaya bakan küçük parmak, öteki parmaklardan değişik konum ve düzeydedir. Genel olarak baş küçük, gözler yanlardadır. Gaga iri ve keskindir. Tüyler genellikle yumuşaktır, cinse göre değişiklik gösterir. Kuyruk uzun olmasına karşın kanatlar kısa ve yuvarlakçadır. Dişi beyaz, grimsi, san ya da kırmızımsı renkli yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 15-30 gün arasında değişir. Yumurtadan çıkan civcivler ince bir tüy tabakasıyla örtülüdür. Hızla büyürler ve yumurtadan çıktıktan birkaç saat sonra beslenmeye başlarlar. Yalnızca birkaç türü ağaçlarda yaşarlar. Tavuklar takımı 6 familyaya ayrılır: İriayaklılar, ağaçtavuğugiller, ormantavuğugiller, sülüngiller, numididae, melagridae.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder