19 Mayıs 2016 Perşembe

Bıldırcın özellikleri

Bıldırcın özellikleri
Bıldırcın şehirlerde yaşayan kişiler tarafından hiç görülmemesine karşın özellikle köylerde yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan kişilerce yaz aylarında hasat zamanında oldukça sık olarak karşılaştıkları kuş türlerinden bir tanesidir.
Bıldırcın yaz aylarında özellikle buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların biçildiği zamanlarda gerek insan tarafından biçilsin, gerek biçerdöver veya başka aletler tarafından biçilsin biçme esnasında tarla içinde bulunan yuvalarından uçarak çok kısa mesafelerde başka bir yere konmaktadır.  Kısa uçuşlar yapması sebebiyle anaç tabir edilen belli bir olgunluğa erişmemiş olan bıldırcınlar elle dahi yakalanabilmektedir. Köylerde hasat zamanında biçerdöveri takip eden çocuklar tarafından bıldırcınlar uçtukları yerlerde kovalanarak yakalanabilmektedir.
Bıldırcın-2Bıldırcın nedir, özellikleri nelerdir? Ayrı ayrı bakalım:
Bıldırcın, sülüngiller familyasındandır. Kuşlar arasında orta büyüklükte olan serçeden biraz daha büyük olan kuş türüdür. Özellikle kekliklere nazaran birkaç kat daha küçüktür. Çil kekliklere oldukça çok benzeyen bir kuştur.
Bıldırcınların özellikleri nelerdir?
Ortalama olarak büyüklükleri 20-25 cm’dir.
Ağırlıkları ise 120 gram ila 150 gram arasındadır.
Bıldırcınlar kara kuşlarıdır.
Tohum yiyici kuşlar olarak bilinirler.
Bıldırcınlar tohumlar haricinde küçük böcekler ile de beslenebilmektedir.
Bıldırcınlar yuvalarını yerlere yapan kuşlardandır. Kesinlikle ağaçlara yuva yapmazlar.
Bıldırcınların bazı türleri göç ederler ve bu esnada oldukça uzun mesafe uçabilirler. Normalde uçuşları kısadır.
Bıldırcınların etinin lezzetli olmasından dolayı günümüzde birçok çiftlikte eti için beslenmektedir. Ayrıca yumurtası içinde beslenmekte olup, yumurtaları satılmaktadır. Fakat yumurtaları oldukça küçüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder