24 Mayıs 2016 Salı

Fare nasıl bir hayvandır? Farelerin özellikleri, yaşamı, beslenmesi, üremesi, Fareler ile ilgili bilgiler.

Fare; Memelilerin Kemirgenler takımının Sıçangiller familyasının Mus cinsine giren kemirici memelilere verilen genel addır.
16 türü vardır. En çok tanınan türü ev faresidir. Önceleri Orta Asya’da yaşayan ev faresi, günümüzde dünyanın her yanında bulunur. Yaşa ve ırka göre değişmekle birlikte, tüyleri genellikle gridir. Düz beyaz ev farelerine de rastlanır. 2.5-3 aylıkken doğurabilir, gebelik dönemi 18-20 gündür. Yavru sayısı 4-10 arasında değişir, bir çift fareden yılda 500, 3 yılda 20 milyonluk bir aile oluşur. Yavrular tüysüz ve kör olarak doğarlar. Koşma, sıçrama, tırmanma ve yüzmede başarılıdır. Akıntıya karşı yüzer, durgun su yüzeyinde günlerce kalabilir. Her tür hayvansal ve bitkisel maddeleri yer. Koku alma ve ve işitme duyuları gelişmiştir. Ev faresi, insanların yaşadığı yerlerde yaşar ve bitki kökleri, nişasta tohum, böcek yiyerek beslenir. Ayrıca kâğıt, kitap ve karton gibi maddelere de zarar verir. Varlığı çevreye yaydığı kötü bir kokuyla anlaşılır.
Öbür bilinen türleri; Amerikan cep faresi, pirinç faresi, misk faresi ve tarla faresidir. Tarla faresi en küçük hayvanlardan biridir: Boyu 6 cm olup, 5 cm uzunluğunda bir kuyruğu vardır. Yuvasını kışın kuru ot yığınlarının içine, yazın mısır tarlalarına yapar. Yazın rengi kızıllaşarak yeni olgunlaşan mısıra uyum sağlar. Yaklaşık bir portakal büyüklüğünde olan yuvası mısır saplarının üstünde durur. Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da görülen uzun kuyruklu tarla faresi, ev faresinden biraz daha büyüktür ve tüyleri kızılımsı gri olup vücudunun alt bölümleri beyazdır. Meyve, bitki kök ve tohumlarıyla beslenir, yerken sincap gibi ellerini de kullanır. Bahçede çiçek soğanlarına zarar verebilir. Yuvasını yerin 1 m altına yapar. Tarla faresi, tahılları kemirerek büyük zararlara yol açar. Fareler veba mikrobunu taşırlar. Ayrıca insanları ısırmak yoluyla çeşitli hastalıklara yol açarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder