24 Mayıs 2016 Salı

KELAYNAK KUŞLARI 
(Geronticus eremita)

GENEL BİLGİ Efsaneye göre Nuh Peygamberin bereket sembolü olarak Tufanda gemisine aldığı Kelaynaklar Türkiye’den Kuzey Afrika’ya, Arap Yarımadası’ndan Fas’a kadar geniş bir alanda yaşamakta idi. Üremek için geldikleri Birecik’te gökyüzünün bu kuşlarla kaplandığı bilinir. Yok olma tehlikesindeki bu türümüzü yaşatma çalışmaları devam etmektedir.
Göçmen bir kuş olan Kelaynaklar Üreme Dönemleri olan Şubat-Temmuz (6 ay) aylarını Birecik’te, Kış Dönemini de Ağustos-Ocak (6 ay) aylarını Eritre, Etiyopya, Yemen ve Suudi Arabistan’da geçirirler. 
Ortalama ömürleri 25-30 yıl olan Kelaynaklar 3-4 yaşlarında erginleşir, 1.0-1.5 kg. ağırlığa ulaşır ve Kertenkele, Küçük memeliler, Çekirge, Akrep, Örümcek, Danaburnu ve benzeri canlılarla beslenir. Yılda bir defa ve 1–3 yumurta yapar kuluçka süreleri 4 hafta kadardır. Erkek ve dişilerin belirgin özellikleri bulunmamakta ve aynı davranışları göstermektedirler.
DÜNYADAKİ DAĞILIM Birecik’te 112 adet, Fas’ta iki koloni halinde 450 adet ve Avrupa ile Amerika’daki hayvanat bahçelerinde Fas orijinli 2000 adet Kelaynak kuşu bulunmaktadır. Fas orijinli Kelaynaklar yerleşik olup sadece Birecik Kelaynakları GÖÇMEN KUŞ özelliğine sahiptirler. 2002 yılından itibaren ise Suriye’de kelaynak görülmüştür. 
YOKOLUŞ NEDENLERİ 1-Doğal yaşam alanlarının (HABİTAT), tarımda mekanizasyon ve yerleşim yerlerinin genişlemesi sonucu daralması. 
2-Tarımda ilaç kullanımı sonucu beslendiği türlerin azalması ve zehirlenme. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder